5 brugbare tips om aktiemarkedet for nybegyndere

  • af

Vi viser reklamer for låneudbydere og dækker ikke nødvendgivis hele markedet for låneudbydere

Under coronakrisen kom mange flere danskere ind på aktiemarkedet. Under de første nedlukninger lagde hele 93.000 danskere penge i aktier ifølge en analyse fra Finans Danmark. Mange er begyndt at investere, fordi det på længere sigt kan være dyrere at have sine penge stående på en opsparing bl.a. som følge af inflation, der gør vores penge mindre værd. Men hvis man ikke er den store investorhaj, kan det være svært at vide, hvor man skal begynde. 

Bull og bear-markedet

I den spæde begyndelse er det vigtigt at få så mange begreber ind i sin aktieordbog som muligt. Når man investerer i aktier, opererer man med et såkaldt ‘bull’- og ‘bear’-marked. De to begreber beskriver, hvordan aktiemarkedet bevæger sig. Hvis der er et bullmarked, betyder det, at aktiekurserne stiger med cirka 20 procent. Her er markedet i en positiv udvikling. Men når der er et bear-marked falder aktiekurserne med 20 procent eller mere. Bull-markeder er som regel status quo, da det kan være en periode flere år, mens bear-markeder står på i mellem ét til to år.

Man kan faktisk også vælge at investere i netop forudsigelserne for, om det bliver det ene eller det andet markedet i form af certifikater. Bull & Bear Certifikater betyder, at du f.eks. kan tjene penge på, at du tror på, at markedet vil stige eller falde. De kan altid købes og sælges. 

Hav en plan

Når man optager et forbrugslån, skal man også have en plan for, hvordan man skal afbetale lånet alt efter afbetalingsperioden. På samme måde skal man også have en plan for, hvordan man har tænkt sig at investere. Det indebærer en plan for, hvor mange penge man kan investere, og hvad man gerne vil opnå med sine investeringer.

Vær opmærksom på skat

Det kan være overraskende for nogle, men gevinster fra aktier tæller også som en indkomst. Derfor skal man også betale skat, når man sælger aktier eller køber aktier. Det betegnes som en aktieindkomst, som beskattes med 27 procent eller 42 procent, alt efter om gevinsten er hhv. under eller over 57.200 kroner. Nogle vælger at dele beløbet op og sælge løbende, så man ikke skal betale nær så meget skat af sin gevinst. 

Investér regelmæssigt

Hvis man sidder med et stort beløb på kontoen, kan mange have tendens til at vælge investere dét og så ikke kigge på investeringerne længere. Men hvis man vil have større gevinster, kan det bedre betale sig at investere mindre beløb ad gangen over længere tid. For selv om nogle forsøger at time markedet, kan det være en svær opgave. Derfor kan det være mere fordelagtigt at investere flere gange, så man kan få gavn af både højde- og lavpunkterne på markedet.

Vælg forskellige aktier 

Man arbejder med fire former for aktier på markedet:

  • Defensive aktier
  • Cyklise
  • Vækstaktier
  • Value aktier

Som nybegynder kan man ofte få at vide, at der er nogle sikre og defensive aktier inden for sundhed såsom Novo Nordisk, hvor man kan få et stabilt afkast. Men hvis man har planer om at investere på lang sigt, så kan det være en fordel at lave en bland-selv-slik pose af aktier. For selv om der er større risici ved nogle former for aktier, skal man huske, at der altid er en risiko ved at investere. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *